De eerste paar weken na het stoppen met roken zijn meestal het moeilijkst en het is veilig om te stellen dat het normaal gesproken ten minste 8-12 weken duurt voordat een persoon aan zijn nieuwe levensstijl als ex-roker begint te wennen en een verandering te voelen. De ontwenning van nicotine, de verslavende stof in tabak, wordt vaak gekenmerkt door symptomen zoals hoofdpijn, angst, misselijkheid en een verlangen naar meer tabak. Nicotine creëert een chemische afhankelijkheid, zodat het lichaam een behoefte ontwikkelt aan een zekere mate van nicotine op bepaalde tijden.

Tenzij dat niveau wordt gehandhaafd, zal het lichaam ontwenningsverschijnselen beginnen te vertonen. Voor tabak gebruikers die proberen te stoppen zijn symptomen van ontwenning onaangenaam en stressvol, maar zijn slechts van tijdelijke aard. De ergste ontwenningsverschijnselen pieken zo’n 48 uur nadat u voor het laatst hebt gerookt, en zullen na zes maanden volledig verdwenen zijn.

Als u symptomen ondervindt van herstel herinner uzelf dan waarom u bent getopt. Schrijf uw redenen dan op een briefje en houd het bij je. Herinner uzelf eraan dat het ongemak dat u ondervindt niets is in vergelijking met de ongemakken die u zult ondervinden als u door blijft roken. Denk daarbij aan de pijnlijke ziekten zoals kanker, emfyseem enz.

De helft van de mensen die stopt krijgt last van ontwenningsverschijnselen. Binnen twee à drie dagen is de nicotine uit het lichaam. De trek in roken blijft ongeveer twee maanden aanhouden. De verschijnselen beginnen zo’n vier uur na de laatste sigaret, over het algemeen piekt de intensiteit bij dag drie tot vijf, en verdwijnen na ongeveer twee weken. De verschijnselen bevatten zowel fysieke als mentale symptomen.

Fysieke symptomen

Tijdens het stoppen mensen kunnen als gevolg van onthouding een aantal fysieke symptomen optreden.
De fysieke symptomen zult u alleen de eerste paar dagen ervaren.

 • Tintelingen in de handen en voeten
 • Intestinale aandoeningen (krampen, misselijkheid)
 • Hoofdpijn en duizeligheid
 • Zweten
 • Een leeg, hongerig gevoel
 • Symptomen van verkoudheid en griep (zere keel, hoesten, respiratoire problemen, koude rillingen)

Mentale en emotionele symptomen.

Spanning en verlangens bouwen op tijdens perioden van onthouding, soms tot een bijna ondraaglijk punt. De psychische bijwerkingen van het stoppen met roken kunnen maanden door blijven sudderen, dit verschilt echter per persoon. Bijna elke matige tot zware roker ervaart meer dan één van de volgende sterke emotionele en mentale reacties.

 • Slecht humeur
 • Slechte concentratie
 • Intens verlangen
 • Slapeloosheid
 • Mentale verwarring
 • Prikkelbaarheid
 • Rusteloosheid
 • Depressie

Symptoombestrijding

Er zijn een aantal hulpmiddelen die de symptomen van ontwenning kunnen verminderen. Deze middelen helpen u niet van uw verslaving af maar gebruik kan er toe leiden dat veel ontwenningsverschijnselen achterwege blijven of minder heftig zijn.

Nicotinevervangers, zoals pleisters of kauwgom, zorgen ervoor dat er toch nog nicotine in het lichaam blijft waardoor er minder bijwerkingen voorkomen. Deze dient men in een week of acht weer af te bouwen.

Lasertherapie kan ervoor zorgen dat er endorfines aangemaakt worden in de hersenen die het gemis aan dopamine zouden moeten opvangen. Veel mensen ervaren hierdoor geen of weinig ontwenningsverschijnselen.

Medicijnen. Uw huisarts kan medicijnen voor u uitschrijven die er voor zorgen dat u minder trek krijgt om te roken, en die tevens de ontwenningsverschijnselen verminderen. Champix is het meest bekende middel verkrijgbaar bij uw apotheek.