Als je bent gestopt met roken kun je wel wat ondersteuning gebruiken. Er zijn aardig wat apps beschikbaar voor op je smartphone of tablet, die je kunnen helpen om de motivatie op te brengen die nodig is om door te zetten. De smartphone applicaties hebben functies die allerlei statistieken bijhouden zoals, hoe lang je al niet meer hebt gerookt, en hoeveel geld je hiermee hebt bespaart. Op moeilijke momenten kun je terecht voor aanmoedigende quotes, coaching en advies. Het is zelfs mogelijk om via een app met andere stoppers in contact te komen om elkaar te ondersteunen.

Hieronder hebben we 5 iPhone apps en 5 Android apps geselecteerd die de moeite waard zijn om te installeren. Heb jij nog tips voor een app die niet mag missen? Laat dan een reactie achter op dit bericht!

iPhone Apps ter ondersteuning bij het stoppen

In de App store op iTunes zijn een aantal handige tools te vinden voor Apple iOS apparaten. QuitNow! biedt realtimestatistieken en is altijd beschikbaar om je te helpen. De app geeft o.a. statistieken over de tijd (dagen, uren, minuten) sinds je laatste sigaret, hoeveel sigaretten je vermeden hebt, en de tijd en het geld dat je bespaard hebt.

Daarnaast geeft QuitNow ook advies op basis van WHO (de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN) richtlijnen ter bevordering van de gezondheid. Verder krijgt je een mijlpalenlijst die naarmate de tijd verstrijkt ontgrendelt zodat je gestimuleerd wordt om je doel te bereiken.

Apple iPhone Apps

Deze applicatie is daarnaast met name een zeer sociale app. Je kunt een profiel aanmaken om vervolgens met andere mensen te chatten die ook zijn gestopt! Zo kun je elkaar aanmoedigen en motiveren door bijvoorbeeld je status en mijlpalen te delen met de andere gebruikers van de app. Maak nieuwe vrienden en krijg hulp, tips en trucs van anderen wanneer je maar wilt. Tevens opties voor Facebook, Twitter of en elk ander sociaal netwerk.

Quit smoking Buddy Met behulp van een handige set-up vul je je gegevens in en kun je direct aan de slag met deze applicatie. De Quit smoking buddy app laat je zien hoe lang je al bent gestopt met roken, hoeveel sigaretten je al niet hebt gerookt en hoeveel geld je daarmee hebt uitgespaard!

Een persoonlijke coach is wat deze app bijzonder maakt. Je kan kiezen hoeveel steun je nodig denk te hebben, en vervolgens ontvang je dagelijks ondersteuning van je persoonlijke coach. Een leven zonder roken wordt op deze manier een realistisch en haalbaar doel!

Functies:

  • 100 dagen ondersteuning van een persoonlijke coach.
  • Zelf kiezen hoeveel steun je wilt ontvangen.
  • Volbreng prestaties en voeg persoonlijke prestaties toe.
  • Deel je behaalde resultaten op Facebook.

My Stop Buddy is ontwikkeld door voormalig student industrieel ontwerp aan de TU Delft, Lianne Sleebos. Voor haar afstudeerproject heeft ze een stoppen-met-roken methode ontwikkeld waarbij STIVORO en de Nederlandse Hartstichting nauw betrokken waren.

De app haalt inspiratie uit verschillende psychologische theorie├źn waaronder “Classical Conditioning” van Pavlov, “Rational emotive behavior therapy” van Albert Ellis, “de contradictie in schijnbare effecten” van Jan Geurten en “Het verloop van een trekaanval” van W. de Gruyte. Hiermee probeert de app je bewust te maken van je rookgedrag. Waarom wil je roken? Ben je vaak gestrest, humeurig of verveeld? Na het invullen van een je profiel is het de bedoeling om de applicatie te starten zodra je trek krijgt in een sigaret. Je geeft daarbij aan waarom je die trek krijgt. Is het uit verveling? Zoek je ontspanning, of ben je gestrest en zoek je verlichting? De applicatie is beschikbaar in de app store voor €2,99 en geeft 3 weken ondersteuning.

De gratis app Quitter is wellicht wat praktischer. Deze simpele app vraagt wanneer je bent gestopt en berekent vervolgens hoeveel geld je hebt bespaard.

De My Health Coach app is ontwikkelt naar de stoppen met roken boeken van Allen Carr. Ook hier gaat het om bewustmaking. De beoordelingen zijn niet al te lovend, het boek schijnt toch echt beter te zijn.

Android Apps als hulpmiddel bij het stoppen met roken

Ook voor smartphones en tablets die draaien op het mobiele besturingssysteem Android zijn er genoeg apps te vinden die kunnen dienen als serieus hulpmiddel bij het stoppen met roken. Dit zijn de 5 handigste Android-apps uit de Google Play store.

Android Apps

Stop voorgoed met roken met Mijn laatste Sigaret voor Android. Voer je rookgewoontes en persoonlijke gegevens in, en vervolgens zullen verschillende indicatoren je toenemende levensverwachting laten zien, je verbeterde bloedcirculatie en longfuncties, en nog veel meer. Meer dan tien verschillende beeldschermteksten houden je op de hoogte en gemotiveerd.

Deze app heeft bewezen dat het kan helpen om de verleiding te weerstaan om terug te vallen op je verslaving, het is dan ook gebaseerd op jarenlang medisch onderzoek naar de effecten van roken. Door je de verbetering te laten zien van je gezondheid die zich achter de schermen afspeelt, neemt je wilskracht en vastberadenheid vanaf de eerste dag toe.

Quit Buddy! voor Android is ontwikkeld door een ex-roker die weet hoe moeilijk het is om te stoppen, en om er vanaf te blijven. Wat de app bijzonder maakt is dat je persoonlijk gecoacht kunt worden! Geef zelf aan hoeveel ondersteuning je nodig denk te hebben, en ontvang dagelijks ondersteuning van je persoonlijke coach.

Start je nieuwe leven zonder sigaretten vandaag nog met Stop! LITE, en maak deel uit van een community van stoppers. Blijf op de hoogte van hoe je dagelijkse successen je gezondheid voortdurend verbeteren. Je kunt tevens een dagboek bijhouden om jezelf te herinneren aan hoe je je voelde vanaf het moment dat je gestopt was, en wat je in deze periode heb meegemaakt.

De app van Health For Care is een complete tool dat je helpt bij het stoppen op verschillende manieren. Ter motivatie laat de app je laten zien wat je je kunt veroorloven met het bespaarde geld dat je anders kwijt was aan sigaretten. Tijdens elke fase in het proces laat de app je tevens zien hoe je gezondheid erop vooruit gaat. Enkele uren na het stoppen treden er namelijk al positieve effecten op, en na verloop van tijd ga je die ook daadwerkelijk ervaren.

Naast deze handige statistieken en feiten bevat de app ook een heleboel informatie en tips om je verslaving te overkomen. Enkele hoofdstukken bevatten: Wat er met je lichaam gebeurt na het stoppen; Tijdlijn; Hoe te stoppen met roken op een natuurlijke manier: een einde maken aan de Orale Fixatie.

QuitNow! voor Android is vooral een interessante app dankzij het sociale aspect. Zoals hierboven reeds beschreven onder de Apple iPhone versie, beschikt deze app over een chatfunctie en de mogelijkheid om je status en mijlpalen te delen. Hiermee kun je in contact komen met andere mensen die net als jij op dat moment aan het stoppen zijn. Daarnaast bevat de applicatie functies vergelijkbaar met die van alle andere apps.