Als jij of iemand dicht bij je sigaretten rookt, ben je er waarschijnlijk van bewust dat roken een gewoonte is, en het moeite kost om die te doorbreken. Bij de inhalering van tabaksrook worden de chemische bestanddelen van sigaretten in je longen gespoten, komen in je bloedbaan terecht en vervolgens in je hersenen. Het leren van enkele van deze feiten over tabak zou je kunnen aanmoedigen om je slechte gewoonte te doorbreken en een gezonder leven te leiden.

Nicotine is verslavend!
Nicotine, één van de belangrijkste chemische componenten van tabak, is een verslavende drugs die de roker in zowel een fysieke als een psychologische tabaksverslaving trekt. Als je er eenmaal verslaafd aan bent begin je erop te vertrouwen dat sigaretten je stimuleren, ontspannen of de stress wegnemen. Je lichaam wordt chemisch verslaafd aan de nicotine en hoe meer je rookt, des te moeilijker het wordt om te stoppen.

Meer chemische stoffen
De gemiddelde sigaret bevat in het algemeen ongeveer 0,8 milligram nicotine, 10mg teer en 10mg koolmonoxide. Tabaksrook bevat daarnaast maar liefst 4000 andere natuurlijk voorkomende gassen, deeltjes en verbindingen daarvan, met inbegrip van kooldioxide, waterstof cyanide, sporen van arseen en andere kankerverwekkende stoffen.

Andere bronnen van Nicotine
Sigaretten worden beschouwd als de meest schadelijke vorm van tabaksgebruik omdat rokers meestal diep inademen. Maar pijpen en sigaren brengen net zo veel risico’s van nicotineverslaving. Pruimtabak en snuif kan ook leiden tot kanker, gomziekte en erosie van de tanden.

Fysieke effecten
Bij de inhalatie van tabaksrook stimuleert nicotine je centrale zenuwstelsel. De chemische stoffen in een sigaret verplaatsen naar je hersenen via de bloedbaan, waardoor de bloeddruk stijgt, de hartslag oploopt en de bloedvaten vernauwen, en vermindert de gevoeligheid voor pijn en stress. Chronische rokers hebben vaak verminderde zintuigen van smaak en geur, minder fysiek uithoudingsvermogen en een slechtere uitvoering van motorische taken. Roken is een van de belangrijkste oorzaken van hart- en vaatziekten, longkanker, en is de primaire oorzaak van chronische bronchitis en emfyseem. De huid van een roker wordt eerder oud en rimpelt voortijdig. Vrouwelijke rokers hebben een hogere incidentie van mislukte zwangerschappen, doodgeboren en te lichte baby’s.

Bijkomende gewoonten
Naarmate je meer fysiek verslaafd aan nicotine zul je andere gewoonten ontwikkelen die de rol van sigaretten in je dagelijkse routine versterken, zonder dat je beseft dat dit gebeurt. Een kopje koffie kan leiden tot het grijpen naar een sigaret. Je gaat er bijvoorbeeld een opsteken voordat je een telefoongesprek voert of voordat je de auto start. Deze gewoonten zijn vergelijkbaar met geconditioneerde reflexen en tonen aan dat de fysieke en de psychologische verslaving hand in hand gaan en daarbij je verslaving in stand gehouden wordt en zelfs verergert.