Bij hulpmiddelen om te stoppen met roken denken de meeste mensen in eerste instantie aan nicotine vervangende behandelingen zoals kauwgom, pleisters, en zelfs nicotine neusspray en inhalators. Deze middelen voorzien in kleine doses nicotine om zo de lichamelijke ontwenningsverschijnselen tegen te gaan.

Daarnaast zijn er producten beschikbaar die moeten worden voorgeschreven door een arts zoals Chantix, Wellbutrin en Zyban. Echter de schadelijke bijwerkingen die veroorzaakt worden door veel van deze voorgeschreven medicijnen zijn voor veel mensen reden om te kijken naar alternatieve behandelingen, waaronder het gebruik van bepaalde kruiden.

Kruiden als natuurlijke hulpmiddelen om te stoppen met roken

Er zijn veel kruiden beschikbaar die helpen te stoppen met roken. De meeste producten die speciaal voor deze reden zijn samengesteld bevatten een mengsel van kruiden die helpen om je behoefte te verminderen en verzachten de bijwerkingen die optreden als gevolg van nicotinegebrek. Deze producten worden samengesteld uit natuurlijke ingrediënten zoals:

Lobelia Plant

De Lobelia werkt mogelijk het meest effectief als kruid om te stoppen met roken dankzij het vermogen om het effect van nicotine op de hersenen na te bootsen, zonder verslavingsrisico’s. Dit is grotendeels te danken aan het primaire actieve ingrediënt, lobeline.

Lobeline is een alkaloïde die wordt gevonden wilde tabak (Nicotiana quadrivalvis), Lobelia inflata, “kardinaal bloem” (Lobelia cardinalis), “grote lobelia” (Lobelia siphilitica), Lobelia chinensis en Hippobroma longiflora. In zuivere vorm is het een wit poeder dat oplosbaar is in water.

Lobeline heeft als VMAT2 ligand meerdere werkingsmechanismen die dopamine afgifte stimuleert bij een ​​gematigde toediening. Het remt tevens de heropname van dopamine en serotonine, en fungeert als een gemengde agonist-antagonist bij nicotinerage acetylcholinereceptoren waaraan het bindt aan de subeenheid interfaces van het extracellulaire gebied. Het is ook een antagonist bij μ-opioïdereceptoren.

Lobeline wordt verkocht in tabletvorm voor gebruik als hulpmiddel bij het stoppen met roken, en kan toepast worden bij de behandeling van andere middelenverslavingen.

Andere Kruiden die kunnen helpen bij het stoppen

 • Klein hoefblad – Helpt om teer en andere vreemde stoffen in de longen te verwijderen.
 • Mimosa – Verlicht hoofdpijn en angst die de meeste mensen ervaren bij het stoppen met roken.
 • Passiebloem – bevordert rust en ontspanning wat kan helpen met de prikkelbaarheid en rusteloosheid die optreedt bij het stoppen.
 • Pepermunt blad – geeft ontspanning en heeft ontgiftende eigenschappen.
 • Gemberwortel – helpt bij de spijsvertering en verlicht de misselijkheid die kan optreden bij nicotinegebrek.
 • Glidkruid – speelt een rol in verschillende traditionele geneeswijzen en wordt o.a. gebruikt bij de behandeling van angst en nervositeit.
 • Eleutherococcus senticosus – bestrijdt stress en vermoeidheid en helpt het immuunsysteem te versterken
 • Vlierbes Bloem – beschermt tegen ontstekingen van de bovenste luchtwegen.
 • Rode zonnehoed – helpt het lichaam weerstand te bieden tegen infecties, ziekte, koorts en bloedvergiftiging.
 • Saffloer – bevat anti-tumor eigenschappen
 • .

Als je hebt besloten om met kruiden af te kicken van nicotine dan heb je een verstandige keuze gemaakt. Het gebruik van kruiden om te stoppen is veilig, en kan zelfs veel effectiever werken dan de voorgeschreven medicijnen met hun schadelijke bijwerkingen. Daarnaast is het gebruik van kruiden en producten met kruidenmengsels een stuk goedkoper dan de traditionele hulpmiddelen.