Er is nauwelijks een deel van het menselijk lichaam dat niet wordt beïnvloed door de chemische stoffen in de sigaretten die je rookt. In dit bericht gaan we verschillende lichaamsdelen bekijken om te zien hoe roken het beïnvloed.

roken beïnvloed het hele lichaam

Hoofd en Hersenen

Als roker loop je op risico op mondkanker. Tabaksrook kan ook leiden tot gomziekte, tandbederf en slechte adem. De tanden worden lelijk en geel. Veel rokers ondervinden frequente hoofdpijnen. Gebrek aan zuurstof en vernauwde bloedvaten naar de hersenen kunnen leiden tot beroertes.

Longen en bronchiën

Rook passeert de bronchiën of ademhalingsbuizen. Waterstof cyanide en andere chemische stoffen in de rook valt de bekleding van de bronchiën aan, ontsteken ze en veroorzaken de bekende chronische rokershoest. Omdat de bronchiën zijn verzwakt, ben je vatbaarder voor bronchiale infecties. Slijm afscheiding in de longen is aangetast, wat ook leidt tot chronisch hoesten. Rokers hebben 10 keer zoveel kans op longkanker en emfyseem als niet-rokers.

Roken en het hart

De gevolgen van roken op uw hart zijn verwoestend. Nicotine verhoogt de bloeddruk wat bloedklonter kan veroorzaken. Koolmonoxide berooft van het bloed van zuurstof en leidt tot de ontwikkeling van cholesterol ophoping in de slagaderkrans. Al deze effecten bij elkaar opgeteld leiden tot een verhoogd risico op een hartaanval. Daarnaast kan de slechte bloed doorloop als gevolg van cholesterolophoping leiden tot beroertes, verlies van bloedcirculatie in de vingers en tenen en impotentie.

De organen

Het spijsverteringsstelsel wordt ook beïnvloed. De teer in rook kan leiden tot kanker in de slokdarm en de keel. Roken veroorzaakt verhoogde maagzuur secretie, wat kan leiden tot zuurbranden en maagzweren. Rokers hebben een hogere kans op dodelijke Alvleesklierkanker. Veel van de kankerverwekkende stoffen van sigaretten worden uitgescheiden in de urine waar hun aanwezigheid blaaskanker, die vaak dodelijk is kan veroorzaken. Hoge bloeddruk als gevolg van roken kan schade aan de nieren veroorzaken.

De statistieken
De gezondheidseffecten van roken laten resultaten zien die we kunnen meten. Veertig procent van de mannen die als zware rokers door het leven gaan zullen sterven voordat ze pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt, in tegenstelling tot slechts 18 procent van de niet-rokers. Vrouwen die roken lopen een verhoogd risico op baarmoederhalskanker, en zwangere vrouwen die roken nemen grote risico’s met de gezondheid van hun ongeboren baby’s.

Maar het goede nieuws is dat wanneer je stopt met roken je lichaam zich vanzelf begint te herstellen. Tien jaar nadat je bent gestopt is je lichaam hersteld van de meeste schade veroorzaakt door het roken. Degenen die wachten tot kanker of emfyseem zich heeft ontwikkeld hebben minder geluk aangezien deze aandoeningen meestal dodelijk zijn. Reden genoeg dus om de grote stap te zetten en nu stoppen te stoppen!